Szauna etikett, avagy a meztelen igazság


A finn gyerekek szó szerint beleszületnek a szaunába, hiszen előfordul, hogy egy szülés ott zajlik le a kellemes, illatos melegben. Aki máshol látja meg a napvilágot, legkésőbb az anyatejjel biztosan magába szívja a szauna szeretetét. Finnországban tehát már az egész kicsi gyerekeknek is természetes közeg a szauna. Bárki, bárhol, bármikor, bárkivel szaunázhat: idegenekkel nyilvános szaunákban, vendégekkel otthon, kollégákkal egy szauna buszban vagy éppen egy hajón. Érdemes annak is pontosan elmesélni, és megismertetni őt az igazi tradicionális finn szaunázás sajátosságaival, különlegességeivel, aki még nem rendelkezik hosszú évekre visszanyúló tapasztalattal, mert előbb-utóbb úgyis szerelem lesz ebből az igazán kellemes szabadidős tevékenységből.


A finneknek az a legtermészetesebb, ha meztelenül ülhetnek a szaunában. Ők kényelmesnek találják a meztelenséget, és természetes közegnek érzik. Ez korántsem jelenti azt, hogy ezt másoktól is elvárják. Azt sem nézik rossz szemmel, ha valaki fürdőruhában vagy törölközőben szaunázik, legfeljebb azt fogják rögtön tudni, hogy nem finn az illető.  Ez az igazi demokrácia, hiszen mindenki önmaga lehet, nincsen hierarchia, nincs gazdag vagy szegény, nincs főnök vagy beosztott, csak a meztelen igazság van jelen. A régi időkben mindenki együtt szaunázott kortól és nemtől függetlenül. Kívülállók és idegenek persze csodálkozhattak ezen, erről tanúskodik egy olasz kutató, Giuseppe Acerbi 1799-ben papírra vetett benyomása: még ha nők és férfiak együtt szaunáztak is, a „legkisebb mértékben sem érdeklődtek egymás iránt”. A szauna egy szemérmes hely tehát, ahol a meztelenség nem önös érdek, hanem a természetesség maga. 


A szauna eredetileg a nyugalom és a csend helye volt. A finn emberek számára még ma is egy olyan hely, ahol jólesik a társas hallgatás. A csend szüneteiben mindenféléről beszélgetnek, majd ismét visszatérnek a hallgatáshoz, és saját gondolataikba burkolóznak.
A szauna legbelsőbb lényegéhez tartozik az idő múlásának elfelejtése. Udvariasság, otthonosság és tekintettel lenni másokra: ezek a szaunázás alapkövei. A finn szaunázásban nincsenek követendő szabályok. Az idő múlása sem kézzelfogható, nem is látható és nem is foglalkoznak vele. Egy finn szaunában nincs homokóra, mert az a hitvallásuk, hogy mindenki maga érzi, mennyi ideig esik neki jól a szaunázás. Hogyan is zajlik pontosan a szaunázás menete, milyen kellékei és részei vannak, erről szól a következő bejegyzésünk!


 

Lélekemelő gőz


 

A szaunázás öröme tulajdonképpen a páratartalom és a meleg váltakozásában rejlik. A felöntés (finnül Löyly, ami egy aranyos mesefigurára emlékeztet) kulcsfontosságú szerepet tölt be. A löyly szó egyébként ősi finn-ugor eredetű, jelentése az a gőz, ami a kályhából felszáll, egyidejűleg az ember elszálló lelkét is jelentette. Nem mellesleg így neveznek egy hatalmas nyilvános szaunát is Helsinkiben.
A felöntéssel szabályozható a meleg és a páratartalom viszonya, szívmelengető és lélekemelő a forró kövek sistergése. A forró gőz gyorsan elszáll és hamarosan újabb felöntésre vágyik a látogató. Jó esetben olyan kellemes és lágy a löyly, mint az angyalszárnyak ölelése. Érdekesség, hogy a finn szaunákban nem mindenféle illattal kevert vizet öntenek a kövekre, hanem nyírfaágat vagy télen fenyőágat áztatnak a felöntő vízbe és attól lesz illatos a szauna levegője.


 

Nyírfácska, te drága!


 

Fontos része a finn szaunázásnak a nyírfaág. No, nem az ára, még csak nem is az orosz szomszédság miatt (utalás az orosz Nyírfácska táncegyüttesre – szerk.); a „vihta” (Nyugat-Finnországban) vagy „vasta” ( Kelet-Finnországban) elengedhetetlen kelléke a testet és lelket gyógyító tradíciónak. Brutálisnak tűnhet, gyengébb idegzetűeknek és vékonybőrűeknek nem ajánlott (vagy mégis?), de egy finn népi bölcsesség szerint így néz ki a „vihtominen”, azaz a nyírfaággal való ütögetés folyamata: „kezd a fejednél, és ütögesd magad lefelé haladva, űzd el a betegséget lábujjadon keresztül a bokorba, kézkörmeiden keresztül a mohába.” Igazán kellemes és meggyőző, igaz? Az ágat a forró nyári hónapokban készítik elő télire, a friss ágakat megszárítják, majd használat előtt víz alá tartják, amíg meg nem puhulnak. A szaunázás alatt többször csapkodják, paskolják magukat, hol erősebben, hol gyengédebben, de mindenképpen azzal a meggyőződéssel, hogy ez a betegségek legjobb ellenszere.


 

Forró fürdő, hideg zuhany, jéghideg tó vagy Avanto


 

Az ezer tó országában nem nehéz olyan helyet találni, ahol ne lehetne belecsobbanni a szaunázás után egy jó hideg vízbe. A szaunázás fontos része a felfrissülés, ez persze tó híján zuhannyal vagy merülő medencével is megoldható, de az igazi mégiscsak egy élő tó vize. Finnországban télen minden faluban van egy olyan szauna, ami mellett egy „avanto”, azaz egy jégbe vájt lék található, amibe remekül belemerülhet az egészséges életre vágyó látogató.
Az évezredek alatt sok minden nem változott a szaunázás menetében, mégis egy újabb jelenség a kültéri forró vizes dézsafürdő, amelyben az úszás és jéghideg vízbe merülés után fel lehet melegedni. Ez tovább fokozza a pihentető hatást. Fontos tudni, hogy közvetlen a szaunából kijövet még érdemes néhány lépést a friss levegőn sétálni és utána belemerülni a vízbe vagy beállni a zuhany alá.  

 

Hogy is néz ki ezek után egy igazi finn szauna-menet? Hát így:


 

  1. Végy rengeteg időt!

  2. Légy kíváncsi!

  3. Szaunázzál meztelenül vagy fürdőruhában, senki nem fog megszólni!

  4. Ülj a legfelső padra!

  5. Lélegezz nyugodtan!

  6. Hallgasd a testet jelzéseit, igyál sok vizet!

  7. Az alsóbb padokra is ülhetsz, ha túl meleg van odafönt!

  8. Öntsél néha vizet a forró kövekre és élvezd a felszálló gőzt!

  9. Hűtsd le magad a hideg medencében vagy a hóban!

  10. Paskold, csapkodd hátadat és lábaidat a „vihta”-val!

  11. Annyiszor ismételd a szauna menetet, amíg jólesik!

  12. Szaunázás után is hagyj magadnak időt a pihenésre!