Érdekességek Finnországból:
 

- Finnországban több szauna van, mint autó.
 

- Az 1986-os olimpiára az összes finn sportoló elvitte a saját nyírfaágát, mert attól tartottak, hogy Amerikában nem tudnak majd olyat beszerezni

- Az élet körforgása: A szauna nemcsak a születés helye volt, és fontos helyszín a házasulandók életében, de az emberélet végén is szerepet játszott. A temetésre úgy készítették fel a testet, hogy a szaunában utoljára megmosták, majd a halott saját nyírfaágát (vihta) a feje alá tették a koporsóban. Volt, aki szaunában szeretett volna meghalni, ezért élete utolsó óráiban odament, vagy odavitette magát.

- Különösebben nem meglepő, hogy egy helyi rádióadó egy talk show-t hozott létre, ahol a beszélgetőpartnerek a rádió saját szaunájában ülnek. Az ún. „lauantaisauna”, azaz szombati szaunába meghívott vendégek különböző témákról beszélgetnek és az egyedülálló hangulatban sokkal jobban megnyílnak, így teljesen más stílusú beszélgetés alakulhat ki.
 

- 1958 óta szokássá vált az ún. „Kabinett esti iskolája” elnevezésű találkozó szerda esténként, amikor a kormány tagjai kötetlenül szaunáznak. Ennek pozitív kihatása van a döntéshozatalra, és ez nagyon fontos Finnország számára. A finn oktatási miniszter asszony szerint egy finn kormány, aki szauna nélkül próbál meg kormányozni, nem lesz sokáig hatalmon.

 

Szaunával kapcsolatos finn szólások:

Egy szaunában úgy kell viselkedni, mint a templomban.”

„ Ha egy beteg ember sem iszappal, sem vodkával, sem a szaunázással nem gyógyítható, akkor meg fog halni”

„ A szauna a szegény ember patikája.”

„ Nyírfavessző nélkül a szauna olyan, mint az étel só nélkül”

„ Ha valaki el tud sétálni a szaunáig, akkor szaunázhat”

„ Engedd, hogy a szauna elfeledtesse mindennapi gondjaidat.”

„ A szaunában minden méreg elfüstölög, és az epe megnyugszik”

„ Építs először szaunát, aztán házat”

„ A szaunázás utáni órákban a legszebbek a nők”

„ Három helyen van joga az embernek a nyugalomhoz: a templomban, a szaunában és a sírban”

„ Ha beteg vagy, menj vidékre, ha egészséges akarsz maradni, a szaunába”



 

A szauna mint tárgyalási színtér: 

 

Politika és üzlet a szaunában? El tudjuk ezt képzelni a hétköznapi üzleti életünkben? Ücsörgünk meztelenül, esetleg egy törölközővel körbetekerve és éppen az aktuális marketingtervet tárgyaljuk a kollégákkal, vagy üzletpartnerünknek magyarázzuk, miért is érdemes befektetni a cégünkbe vagy a mi termékeinket megvásárolni?
Netán politikai harcot vívunk meztelenül, esetleg szemtelenül. Ki tudja, lehet, hogy ez néha segítene az éppen aktuális feszült helyzetekben.

 

A csapatmunkát erősíti, ha beosztástól függetlenül időt szánunk arra, hogy az irodán kívüli helyszínen is együtt legyenek a kollégák, például egy szaunában. Finnországban ez teljesen normális jelenség. Minél nagyobb egy finn cég, annál valószínűbb, hogy rendelkezik saját szaunával. Nálunk a nyakkendő és az ing az üzleti, politikai tárgyalások elengedhetetlen kelléke, a szauna inkább a privát élet színtere – még.   
A finnek azonban nyereségként élik meg, ha minden ruhájuktól megválnak, hiszen akkor mindenki szinte egyenlő. A hangulat pedig meghittebb és fesztelenebb. Finn cégvezetők úgy vélik, a kollégák így jobban megismerhetik egymást, új ötletek juthatnak eszükbe, erősíti a köztük lévő kapcsolatot és a kreativitást. Egy közös szauna élmény egymás iránti bizalmat vetít előre és erősíti is azt. A szauna az esélyegyenlőség szimbóluma, hiszen mindenki használhatja. Alapvetően ugyan külön szaunáznak a férfiak és a nők, de ha üzleti beszélgetésekről van szó, akkor a pihenőben, például a kályha tüzénél találkoznak ismét. Fontos, hogy ha Finnországban egy üzletpartner meghív valakit a privát szaunájába, akkor szigorúan tilos azt visszautasítani.  

 

A szauna Finnországban a diplomáciának is szerves része. Finn vezető politikusok már évtizedek óta faragják Finnország arcát a szaunákban is. Következő rovatunkban nézzünk néhány politikai anekdotát a 20. századból!


Hamarosan folytatjuk!